BLOG

Llegeix els últims
articles

És legal controlar l’ordinador o el mòbil d’un treballador?
09_BLOG_Portada_¿Es legal controlar el ordenador o el móvil de un trabajador?

Si ets de les persones que inicia sessió a les xarxes socials personals en hores laborals o envia missatges personals des del correu de la feina, això potser t’interessa: el teu cap o superior podria estar llegint el que envies.

I et preguntaràs: això és legal? Pot l’empresa controlar-te l’ordinador o el mòbil?

Com tot en aquesta vida, depèn. T’ho expliquem.

Pot l’empresa controlar-te l’ordinador o el mòbil?

Si els dispositius que utilitzes són de l’empresa, aquesta té el dret de vigilar, supervisar i controlar l’ús que en fas. Segons l’article 20.3 de l’Estatut dels Treballadors, l’empresari o empresària pot adoptar les mesures de vigilància  oportunes per garantir el compliment de les obligacions laborals del seu equip.

Això sí, sempre vetllant que no es vulneri el dret a la intimitat ni el dret al secret de les comunicacions.

L’empresa té l’obligació d’informar el seu equip sobre els sistemes de vigilància, les conductes no permeses o la revisió dels dispositius, però, en cap cas, està obligada a demanar-ne el consentiment.

Què passa quan treballes amb el teu mòbil personal?

En algunes ocasions, s’exigeix que el treballador faci servir el seu mòbil per a qüestions laborals o, fins i tot, es pot donar la situació en què s’hi hagi d’instal·lar una aplicació per a registrar la seva jornada de treball.

Què has de fer en aquests casos?

Cal tenir en compte que el Tribunal Suprem estableix que no es pot obligar un treballador a utilitzar el seu mòbil personal per a treballar. Si és el teu cas, tens dues opcions: pots negar-t’hi o pactar amb l’empresa les condicions i rebre una compensació a canvi.

Et pot interessar: Mi empresa me obliga a utilizar mi móvil personal en el trabajo, ¿me puedo negar?

El cas Barbulescu: quan el control empresarial vulnera drets

Un dels casos amb més ressò mediàtic va ser el que es coneix com a cas Barbulescu. Et resumim molt breument què va succeir:

L’any 2017 va arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans el cas Barbulescu contra l’estat de Romania per vulneració del dret a la intimitat personal i a la vida privada.

El senyor Barbulescu va ser acomiadat el 2007 per utilitzar els dispositius de l’empresa per a enviar missatges personals.

En un primer moment, el treballador ho va negar, però l’empresa li va mostrar proves irrefutables: prèviament havia accedit al contingut de les seves comunicacions. Fins i tot, li va entregar 45 pàgines amb la transcripció dels missatges que Barbulescu havia intercanviat amb el seu germà i la seva parella, alguns dels quals molt íntims.

Tot i haver signat un document on s’establia la prohibició d’aquesta conducta (fer servir dispositius professionals per a finalitats personals), Barbulescu va impugnar el seu acomiadament al Tribunal de Bucarest al·legant la violació del seu dret a la privacitat.

Malgrat que el Tribunal de Bucarest va desestimar la demanda i Barbulescu no va rebre cap indemnització, deu anys més tard, el Tribunal Europeu de Drets Humans conclou que l’empresa va vulnerar el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions.

A més, considera que el treballador podia tenir una certa “expectativa de privacitat”, ja que en cap moment se’l va informar que es podrien revisar les seves accions i es va accedir al contingut literal de les seves comunicacions personals.

Com evitar un nou cas Barbulescu?

Ha d’existir una ponderació entre el dret a la intimitat personal i el dret de control empresarial. Per aquest motiu, com a empresa, cal establir certes mesures perquè, en cas que sigui necessari, es pugui controlar l’ordinador, el mòbil o altres dispositius laborals de manera justificada:

  1. Informar i formar al treballador sobre les polítiques de funcionament de l’empresa i de l’ús de dispositius professionals, així com la possibilitat d’exercir control laboral sobre aquests dispositius.
  2. Comptar amb el compromís del treballador de la no utilització d’aquests dispositius per a finalitats personals, mitjançant la signatura del corresponent contracte de confidencialitat.
  3. En cas d’haver d’exercir aquesta facultat de control laboral, utilitzar mètodes no invasius de la privacitat com, per exemple, cerques cegues, utilització de software DLP, etc.

En resum, per a evitar possibles sancions o un nou cas Barbulescu, l’empresa s’ha d’assegurar d’informar el seu equip i oferir tots els recursos possibles per cobrir-se les esquenes.

Si t’interessa conèixer altres temes de protecció de dades, al nostre blog et parlem sobre:

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.