BLOG

Llegeix els últims
articles

IA i privacitat de dades: el cost de seguir tendències virals
Portada_IA i privacitat de dades el cost de seguir tendències virals

Les xarxes socials formen part del nostre dia a dia i són molts els que estan al corrent de les noves tendències (trends) i reptes (challenges) que es tornen virals. Un dels últims ha estat el #YearBookChallenge, conegut com “el desafiament de l’anuari”. Però, en què consisteix aquest repte i quin és el cost de seguir tendències virals?

Mitjançant una aplicació basada en intel·ligència artificial (IA) anomenada EPIK, aquesta dinàmica et permet penjar diverses fotografies del teu rostre i aconseguir un àlbum de fotos a l’estil d’un estudiant dels EUA dels anys 90. Ara bé, més enllà de la diversió de veure’t com una autèntica cheerleader o jugador de futbol americà, quins són els riscos d’usar aquesta IA?

#YearBookChallenge dels futbolistes Takumi Minamino, Aleksandr Golovin i Folarin Balogun publicat pel compte oficial d’Instagram del seu club @asmonaco.

Cal ser conscient que, en pujar fotografies a l’aplicació, estàs compartint imatges teves a tercers i permets que la IA tingui accés les teves dades i característiques facials.

Hashtags que s’utilitzen a Instagram i el nombre de publicacions que té cada un

Per què aplicacions com EPIK comprometen la teva seguretat?

Per utilitzar l’aplicació EPIK, a més de pagar entre 3,99 i 6,99 euros depenent de la rapidesa amb la qual vulguis les imatges de l’anuari, has de pujar entre 8 i 12 selfies i acceptar les condicions d’ús i la política de privacitat. Quan acceptes tots els permisos de l’aplicació estàs compartint diverses dades personals, com per exemple:

  • Informació de compra: adreça IP, codi d’identificació únic del dispositiu, número d’ordre, temps de la transacció, categoria i preu del producte.
  • Informació analítica: recopila informació enviada pel dispositiu, com els anuncis que es veuen o es fan clic.
  • Geolocalització: recopila informació sobre la ubicació general.
  • Informació de registre: activitat del sistema, tipus de navegador web, idioma, etc.
  • Reconeixement facial: l’app utilitza una tecnologia de reconeixement facial per reconèixer les cares de les persones en fotos i retrats.
  • Emmagatzematge local: pot accedir a les metadades i a altres arxius emmagatzemats al dispositiu, el que pot incloure, entre d’altres, imatges, vídeos i contactes.

Queda clar que, amb el teu consentiment, l’aplicació EPIK podrà recollir dades com la teva adreça IP, el tipus de dispositiu que fas servir i també tindrà accés a les imatges que tinguis guardades o als teus contactes. A més, podrà recopilar informació quan no estigui l’app en marxa, saber la teva ubicació actual i compartir aquesta informació amb tercers per a finalitats publicitàries.

Si consideres que aquest és un preu massa alt a pagar, et recomanem que llegeixis totes les condicions atentament i valoris si realment vols compartir tantes dades personals per seguir una tendència a les xarxes socials.

Et pot interessar: Ciberseguretat: 9 consells per a protegir les teves dades en l’era digital

FaceApp: un dels casos pioners

L’aplicació EPIK no és l’única que retoca el nostre físic o entorn per oferir-nos imatges curioses o gracioses. FaceApp es va fer viral el 2019 i ja va generar dubtes sobre la seguretat personal quan oferia imatges dels usuaris amb el rostre envellit.

Com podem evitar que facin ús de les nostres dades personals?

La manera més fàcil per evitar compartir dades personals és simplement no acceptar les condicions que imposa l’aplicació. En altres paraules: si volem mantenir la nostra privacitat, NO hem d’utilitzar aquesta mena d’aplicacions.

Si, per contra, estàs d’acord amb aquestes condicions, has de ser conscient que estàs donant accés a les teves dades a tercers i l’empresa les conservarà fins que tanquis el perfil.

Encara que sovint som conscients del que acceptem quan emprem una aplicació coneguda, no sempre som tan crítics amb les noves aplicacions que es tornen virals. Per això, cal prendre consciència i dedicar prou temps a llegir les condicions i valorar si realment ens convé acceptar-les.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.