BLOG

Llegeix els últims
articles

Què és el pla LGTBI i com implantar-lo a la teva empresa?
Portada - Què és el pla LGTBI i com implantar-lo a la teva empresa

La diversitat i la inclusió són pilars fonamentals per a la creació d’un entorn laboral saludable i productiu. El respecte per la diversitat sexual i de gènere és clau i, en aquest context, un pla LGTBI actua com a eina per a la promoció activa de la inclusió dins de les empreses.

A partir d’aquest mes de març, si la teva empresa té més de 50 persones en plantilla, tens l’obligació de comptar amb un pla LGTBI. T’expliquem en què consisteix un pla LGTBI i com et podem ajudar per a implantar-lo de manera efectiva a la teva empresa.

Què és un pla LGTBI?

Un pla LGTBI és un conjunt d’accions i polítiques dissenyades per a promoure la igualtat i la inclusió de persones LGTBI en l’àmbit laboral. El seu objectiu principal és crear un entorn de treball segur i acollidor per a totes les persones, independentment de la seva identitat de gènere o orientació sexual, garantint així el respecte i la igualtat d’oportunitats.

Quines empreses estan obligades a implantar un pla LGTBI?

La Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, obliga a les empreses de més de 50 persones treballadores, abans del 2 de març de 2024, a:

  • Fer una enquesta de recollida i anàlisi de dades per a la realització d’un Pla LGTBI.
  • Realitzar la formació online “Igualtat de tracte i no discriminació de les persones LGTBI”.
  • Proposar mesures i accions que incloguin les persones LGTBI.
  • Crear un protocol d’actuació i prevenció de l’assetjament amb la inclusió de les persones LGTBI.
  • Actualitzar el protocol de prevenció de l’assetjament, en cas de tenir-lo, per incloure l’obligatorietat de la Llei 4/2023.

Així mateix, encara que no és obligatori, aconsellem que les empreses de menys de 50 persones treballadores també comptin ambun pla LGTBI per fomentar la igualtat i la inclusió dins de les organitzacions.

Quines sancions comporta l’incompliment d’aquesta llei?

Tot i que la Llei digui que s’ha d’acomplir abans del 2 de març amb l’obligatorietat, aquest mes de març hem consultat el Consell-LGTBI, que depèn del Ministeri d’Igualtat, i, fins que no es desenvolupi i publiqui el reglament, no hauran sancions a les empreses.

Tot i això, aquestes són les sancions que s’aplicaran:

  • Les infraccions lleus seran sancionades amb prevenció o amb multa de 200 a 2.000 euros.
  • Les infraccions greus seran sancionades amb multa de 2.001 a 10.000 euros.
  • Les infraccions molt greus seran sancionades amb multa de 10.001 a 150.000 euros.

Pots consultar el detall de la classificació de les infraccions i les sancions corresponents en aquest enllaç.

Tres beneficis d’implantar un pla LGTBI a l’empresa

Implementar un pla LGTBI demostra un compromís ferm amb la creació d’un ambient de treball inclusiu i respectuós. Això no només millora la qualitat de vida dels treballadors, sinó que també es reflecteix positivament en la cultura empresarial, promovent valors de respecte, igualtat i diversitat.

  1. Millora del clima laboral: Un entorn de treball inclusiu augmenta la satisfacció i millora el benestar dels empleats.
  2. Reforç de la imatge empresarial: Mostrar un compromís amb la diversitat millora la reputació de l’empresa.
  3. Atracció i retenció de talent: Les empreses inclusives són més atractives per als i les professionals de qualsevol sector.

Des d’ON4 t’ajudem a implantar el teu pla LGTBI

Des d’ON4, consultoria especialitzada en la implantació de normatives d’obligat compliment, podem implantar el pla LGTBI a la teva empresa. Concretament, et podem ajudar en:

  • Diagnosi i recollida de dades qualitatives i quantitatives.
  • Elaboració del protocol amb el procediment de protecció del col·lectiu LGTBI enfront qualsevol tipus de discriminació.
  • Creació del Pla LGTBI amb les mesures contra la discriminació de les persones LGTBI.
  • Formació online “Igualtat de tracte i no discriminació de les persones LGTBI”.
  • Actualització del protocol de prevenció de l’assetjament, en cas de tenir-lo, per incloure l’obligatorietat de la Llei 4/2023.

Si tens qualsevol consulta, truca’ns i t’informarem.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.