BLOG

Llegeix els últims
articles

L’AEPD actualitza la Guia sobre l’ús de les Cookies
Portada_L’AEPD actualitza la Guia sobre l’ús de les Cookies

Quantes vegades has entrat en una pàgina web i has acceptat les cookies perquè no hi havia cap més opció o, si hi era, estava amagada?

Sovint, trobem més pàgines en què és més senzill trobar el botó d’acceptar les cookies que el de rebutjar-les. Però això està a punt de canviar. I, si tens una pàgina web, t’interessa conèixer la Guia sobre l’ús de les Cookies.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha actualitzat la Guia sobre l’ús de les Cookies per adaptar-la a les Directrius 03/2022 del Comitè Europeu de Protecció de Dades (CEPD o EDPB en anglès), amb el suport i participació de diferents organitzacions i entitats.

Però, anem a pams. Què són les cookies?

Les cookies o galetes són petits arxius de text que una pàgina web envia al teu ordinador o dispositiu i serveixen per recordar accessos i conèixer hàbits de navegació. D’aquesta manera, les cookies permeten identificar el teu dispositiu, guardar la teva sessió i recordar la teva interacció en el lloc web, entre altres funcions.

També recullen informació sobre els teus hàbits de navegació. Unes dades que s’utilitzen per suggerir-te contingut en funció dels teus interessos i personalitzar la publicitat que t’apareix.

Et pot interessar: Quins són els aspectes legals que ha de complir la teva pàgina web?

Quina funció té la Guia sobre l’ús de les cookies de l’AEPD?

La Guia sobre l’ús de cookies de l’AEPD és una eina molt important per garantir la protecció dels drets digitals de les persones a Internet. El seu objectiu és promoure la transparència a Internet, protegir les dades de les persones usuàries i que aquestes siguin conscients de l’ús de les seves dades i amb quina finalitat s’utilitza la seva informació.

Et pot interessar: Què és i per què la teva empresa ha de complir la llei de protecció de dades?

La darrera actualització d’aquesta guia ofereix directrius clares i concises per adequar-se a les Directrius 03/2022 del CEPD sobre els diferents patrons de disseny enganyosos a les xarxes socials i per al compliment de les obligacions establertes per la llei.

Aquests patrons de disseny enganyosos (dark patterns) tenen l’objectiu d’influenciar el comportament dels usuaris perquè prenguin decisions no desitjades, involuntàries i, moltes vegades, contràries als seus propis interessos i a favor de les plataformes de mitjans socials, en relació amb el tractament de les seves dades personals.

Així doncs, els patrons de disseny enganyosos estan dissenyats per dificultar la capacitat dels usuaris per a protegir eficaçment les seves dades personals i prendre decisions informades.

Quines modificacions s’han introduït a la nova Guia sobre l’ús de les cookies?

Les modificacions de la nova Guia sobre l’ús de les cookies inclouen el següents punts destacats:

1 | Presentació de les accions d’acceptar i rebutjar les cookies.

El canvi principal és la manera en què s’han de presentar les accions d’acceptar i rebutjar les cookies. Ara, han de ser destacades al mateix nivell i indicades clarament amb botons. La guia inclou consells sobre com mostrar aquestes opcions. És essencial que el color del text i del botó contrasti prou perquè l’usuari pugui llegir-lo amb facilitat i no sembli que s’amagui informació o que s’estigui incitant a acceptar les cookies.

Exemple d’un mal ús de les cookies. En aquesta web, no hi ha cap opció perquè l’usuari no accepti les cookies. Si tanca la pestanya, les accepta per defecte.

Exemple_MAL ÚS DE LES COOKIES

Exemple d’un mal ús de les cookies. No hi ha l’opció de rebutjar-les i falta contrast en les opcions de configuració.

EXEMPLE_MAL ÚS DE LES COOKIES

Exemple d’un bon ús de les cookies. On totes les opcions estan disposades al mateix nivell.

Exemple - BON ÚS DE LES COOKIES

2 | Cookies de personalització.

Si és l’usuari qui selecciona opcions com l’idioma del lloc web o la moneda per a fer el pagament, aquestes cookies es consideren cookies tècniques i no requereixen consentiment. No poden ser utilitzades per a altres finalitats. En canvi, si l’editor del lloc web personalitza les cookies basant-se en la informació obtinguda dels usuaris, haurà d’informar-ho destacant l’opció d’acceptar o rebutjar. En qualsevol cas, l’editor no pot fer servir aquesta informació per a altres finalitats.

3 | Murs de cookies.

La pantalla emergent que apareix quan entres a una pàgina i on has d’acceptar o rebutjar les cookies ja no es podrà utilitzar si no ofereix una alternativa al consentiment. És a dir, si la no acceptació de les cookies impedeix a l’usuari accedir al lloc web, s’ha d’informar l’usuari i proporcionar-li una alternativa per accedir-hi sense acceptar les cookies. L’actualització de la guia indica que aquesta alternativa no ha de ser necessàriament gratuïta.

Com podem ajudar-te a ON4?

L’AEPD ha comunicat que els nous criteris de la Guia sobre l’ús de les cookies han de ser implementats abans de l’11 de gener de 2024.

Si desitges obtenir informació sobre com fer-ho o vols delegar aquesta implementació en una empresa especialitzada, estem aquí per ajudar-te. A ON4 ens ocupem d’implementar les normatives obligatòries a la teva empresa i oferir-te assessorament personalitzat.

Tens dubtes o vols més informació?

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.