BLOG

Llegeix els últims
articles

Puc afegir una persona a un grup de WhatsApp sense el seu consentiment?
Portada_Puc afegir una persona a un grup de WhatsApp sense el seu consentiment?

Segurament, si et donessin un euro cada cop que algú t’ha inclòs en un grup de WhatsApp sense el teu consentiment, avui podries pagar-te unes bones vacances.

Que si el grup per organitzar una festa d’aniversari, que si el grup de pares i mares de l’escola, el grup per organitzar un regal de naixement, el grup amb els companys de feina…

Sovint, intercanviem les dades de contacte de la gent com si fossin cromos, i no tenim en compte que, quan afegim a algú en un grup, estem exposant les seves dades personals com, per exemple, el número de telèfon. En alguns casos, compartir el número de telèfon d’una persona de la qual no en tenim el consentiment, pot comportar conseqüències legals

Multa de 4.000 euros per afegir una persona a un grup de WhatsApp sense el seu permís

I d’això parlem en aquest article:

En determinades ocasions, no podem afegir una persona a un grup de WhatsApp si prèviament no li hem demanat el consentiment exprés. Per això, davant del dubte, abans de crear un grup de WhatsApp i afegir-hi desenes de contactes, és recomanable fer una llista de difusió.

En alguns casos, no podem afegir una persona a un grup de WhatsApp si prèviament no li hem demanat el consentiment exprés.

En quins casos pots agregar una persona a un grup de WhatsApp sense el seu consentiment?

Quan es tracta d’un usuari particular

Tenint en compte que la normativa de protecció de dades no s’aplica en l’àmbit privat o domèstic, no cal que demanem el consentiment si el grup de WhatsApp no està vinculat a cap activitat professional o comercial i la persona que agreguem al grup és un amic, un familiar o un company de feina.

Per tant, encara que resulti molest i, fins i tot, esgotador, és legal i poden fer-ho.

Quan l’usuari és un professional o una organització

Si volem afegir algú a un grup de WhatsApp amb finalitats professionals (som una empresa, una escola, una administració pública, etc.), hem de demanar el consentiment exprés de la persona, tant per al tractament de les seves dades personals com per a la finalitat del tractament. És a dir, cal que quedi constància de per què s’utilitzen.

Has de tenir en compte que, agregar una persona sense el seu consentiment, pot comportar sancions per vulneració de l’article 6 de la Llei General de Protecció de Dades que fa referència a la licitud del tractament.

Tenint en compte tots aquests condicionants, és important que coneguis les llistes de difusió.

Grups de WhatsApp vs. Llistes de difusió: En què es diferencien?

Un grup de WhatsApp està pensat perquè la comunicació sigui bidireccional. Amb un màxim de 512 participants, totes les persones del grup poden veure els mòbils dels altres integrants.

Els grups tenen un o diversos administradors que tenen el poder d’eliminar o afegir usuaris (sempre que els tinguin guardats com a contactes), crear enllaços per convidar més gent i controlar qui pot enviar missatges i qui no, entre altres opcions.

Una llista de difusió, en canvi, funciona diferent. La persona que crea la llista pot enviar el missatge que vulgui i – només – la persona que rep el missatge veurà que hi diu, sense conèixer qui més ho ha rebut. Una llista de difusió vindria a ser com un correu electrònic amb còpia oculta.

En el cas de les llistes, es poden crear amb un màxim de 256 receptors. El missatge apareix com si fos un xat normal entre dos interlocutors i, si es vol contestar, la resposta és privada entre ells.

Així mateix, mai formaràs part d’una llista de difusió, si no tens guardat el creador de la llista com a contacte. Una restricció que ens protegeix de rebre missatges de SPAM a WhatsApp.

Com crear una llista de difusió de WhatsApp?

T’expliquem pas a pas com crear una llista de difusió de WhatsApp, tant amb un mòbil Android com amb un iOS. Ja veuràs que, en tots dos casos, és molt fàcil!

Android

  1. Entra a WhatsApp > Més opcions > Nova difusió.
  2. Cerca o selecciona els contactes que vulguis afegir-hi.
  3. Toca el tic verd.

iOS

  1. Dins de WhatsApp, ves a la pestanya ‘Xats’.
  2. Clica a ‘Llistes de difusió’ > Nova llista.
  3. Selecciona els destinataris de la teva llista de contactes i clica OK.

Llistes de difusió o canals de Telegram

Encara que existeixen altres plataformes, com ara Signal o Discord, que tenen opcions similars a les llistes de difusió, ens centrem en una eina que està guanyant usuaris: Telegram.

Telegram va per davant de WhatsApp pel que fa a la privacitat de dades. El seu gran avantatge? Pots tenir contactes sense saber el seu número de mòbil.

A Telegram, les llistes de difusió o ‘canals’, són una mica diferents dels de WhatsApp. Com funcionen?

  • Poden ser públics o privats.
  • L’administrador – o administradors – té el poder de controlar si els participants hi poden interactuar.
  • Tenen molt més abast que les llistes de difusió de WhatsApp – els canals de Telegram poden tenir subscriptors il·limitats.
  • No es pot veure les dades de contacte dels integrants del canal, només el número total.

A grans trets, funcionen com un grup, però amb més cura de les dades personals. Si vols profunditzar en aquest tema, mira aquest article de Xataka.

Per acabar, volem recordar-te un dubte freqüent en termes de protecció de dades: els grups d’empresa.

Si és el cap qui crea el grup de comunicació a través de WhatsApp, ha d’informar prèviament a tot el personal de l’empresa, perquè pugui acceptar o rebutjar unir-s’hi, sobretot quan fan servir els seus mòbils personals. No fer-ho, pot comportar-te diverses conseqüències.

Et pot interessar: Cuáles son las consecuencias de meter a alguien en un grupo de WhatsApp sin su permiso

Així que, la pròxima vegada que facis un grup de WhatsApp per comunicar alguna cosa, pensa: es coneixen totes les persones d’aquest grup? Has demanat el consentiment per compartir les seves dades de contacte? Ho puc solucionar amb un missatge de difusió?

Si tens algun dubte o vols ampliar informació per fer un bon ús de les aplicacions de missatgeria instantània i complir la Llei de Protecció de Dades, posa’t en contacte amb nosaltres.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.