BLOG

Llegeix els últims
articles

Sharenting: què és i com posa en risc els nostres fills
Portada_ Sharenting què és i com posa en risc els nostres fills

Penjar imatges dels fills a les xarxes socials és una pràctica habitual en la nostra societat. S’hi pengen a totes hores des que fan el primer plor. La primera vegada que van a la platja, el primer cop que mengen sòlid, quan fan els primers passos…

Et parlem sobre el sharenting, un hàbit cada cop més estès que pot comprometre la seguretat dels nostres fills i filles i alguns consells que cal tenir en compte abans d’exposar-los públicament.

Què és el sharenting?

El terme ‘sharenting’ és un anglicisme que sorgeix de la combinació de les paraules ‘share’ (compartir) i ‘parenting’ (criança). Fa referència a la pràctica comuna d’utilitzar les xarxes socials per documentar i compartir imatges, vídeos i informació dels nostres fills. Segons una enquesta realitzada per l’empresa informàtica AVG, el 81% dels nadons menors de sis mesos (8 de cada 10) ja tenen presència a Internet. En aquesta línia, un altre estudi realitzat al Regne Unit indica que, de mitjana, es publiquen unes 1.500 fotografies abans que un infant compleixi els cinc anys.

Com hem de gestionar les publicacions dels nostres fills a Internet?

Amb la publicació d’informació, els progenitors estan construint la identitat digital del menor sense el seu consentiment. Com a adults, hem de ser conscients que les nostres accions poden posar en perill la privacitat dels infants i influir directament en el seu futur. Per això, és important analitzar i reflexionar sobre quin contingut relacionat amb els nostres nens i nenes compartim a través d’Instagram, Facebook, WhatsApp i altres xarxes socials.

Cada publicació compartida pot tenir repercussions. I és que un cop compartim una imatge, en perdem totalment el control.

Et pot interessar: Ciberseguretat: 9 consells per a protegir les teves dades en l’era digital

Quins són els riscos del sharenting?

La pràctica del sharenting i l’ús irresponsable d’Internet pot afectar directament la privacitat i la seguretat dels nostres fills i filles. En concret, pot causar problemes com:

  • Efectes psicològics en els infants. La major part de les vegades no se’ls demana permís per compartir contingut sobre ells a les xarxes socials, i això vulnera el seu dret a la intimitat, i pot afectar el seu estat d’ànim i generar malestar.
  • Ciberassetjament. El sharenting pot fomentar el ciberassetjament de forma involuntària. Quan es comparteix informació dels fills i filles, es comparteixen dades que poden ser utilitzades per assetjar-los en línia.
  • Risc de frau. Quan compartim informació a Internet, com ara noms, dates de naixement, lloc on s’estudia, etc., s’incrementa el risc de ser objecte de frau. Aquesta informació pot ser usada per hackejar contrasenyes o suplantar la identitat dels infants.

En aquest sentit, és molt important educar tant els adults com els menors sobre l’ús responsable de les xarxes socials i la protecció de la seva privacitat.

Et pot interessar: Coneix 5 formes de phishing i com has de combatre-les

VÍDEO: Campanya de Deutsche Telekom – Missatge de l’Ella | Sense consentiment

Què diu el Reglament General de Protecció de Dades sobre el tractament de dades de menors?

Segons el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), el tractament de les dades personals d’un menor es considerarà lícit quan aquest tingui, com a mínim, 16 anys. Si té menys de 16 anys, el tractament de dades només es considerarà lícit amb el consentiment del titular de la pàtria potestat o tutela.

No obstant això, el RGPD permet als estats membres establir una edat inferior per atorgar el consentiment, sempre que aquesta no sigui inferior a 13 anys. Així doncs, la Llei 3/2018 de Protecció de Dades (LOPDGDD), va establir en 14 anys l’edat mínima per donar el consentiment.

A partir de 14 anys, els menors podran gestionar la seva privacitat i publicar de manera lliure a les xarxes socials, sense el consentiment dels progenitors. Quan siguin els pares els que vulguin publicar una imatge del menor, aquest té el dret d’oposar-s’hi i no autoritzar-ho.

5 consells per evitar el sharenting

Què podem fer per protegir la intimitat dels nostres fills i filles a les xarxes socials?

Per protegir la seva intimitat, és recomanable no publicar res sobre ells. Si no difonem res, no es podrà utilitzar cap informació en la seva contra en un futur. No obstant això, si no volem adoptar aquesta posició tan estricta, hem de seguir unes recomanacions que ens ajudaran a salvaguardar la seva privacitat i evitar el sharenting.

A continuació, t’expliquem 5 consells que cal tenir en compte abans de publicar una imatge dels nostres infants a les xarxes socials:

1. No publiquis dades personals

Evita proporcionar informació que vulneri la privacitat dels nens, com ara l’escola on estudien, la seva rutina o imatges compromeses que afectin la seva intimitat. Recorda que qualsevol imatge que aparegui en pantalla pot ser capturada i reutilitzada.

2. Preserva’n l’anonimat i evita mostrar-ne la cara

Molts perfils socials relacionats amb la maternitat i la paternitat poden continuar compartint informació a les xarxes socials, però preservant l’anonimat dels infants. Això es pot aconseguir difuminant les cares dels menors o mostrant-los d’esquena o de perfil.

3. Demana l’opinió dels teus fills

Quan els teus fills siguin una mica grans per entendre els riscos d’Internet, és important preguntar-los si volen aparèixer a les xarxes socials.

VÍDEO: Campanya d’Orange – ¿Le has preguntado a tu hijo antes de subir una foto suya?

Si els menors tenen més de 14 anys, és crucial demanar-los autorització. D’altra banda, si són ells els que publiquen imatges seves, assessora’ls i explica’ls clarament les implicacions que això pot tenir.

4. Consulta les polítiques de privacitat de les xarxes socials

Llegeix i assimila les polítiques de privacitat de les xarxes socials per assegurar-te que estan alineades amb les teves expectatives i necessitats, i valora compartir les imatges només amb amics i familiars de confiança.

5. Estableix configuracions de privacitat adequades

Limita les persones que accedeixen a les teves publicacions i ajusta les configuracions de privacitat de les xarxes socials per garantir que només les persones autoritzades puguin veure i interactuar amb les imatges o publicacions relacionades amb els teus fills.

És fonamental trobar un equilibri entre compartir moments significatius i protegir la privacitat dels teus fills a les xarxes socials. Com ja has pogut observar, encara que les publicacions es realitzin sense mala intenció, els efectes del sharenting no són inofensius. Evita la sobreexposició dels més petits i, abans de publicar una foto,  reflexiona sobre quines conseqüències pot tenir per a l’infant.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.