Tenir connexió a internet s’ha convertit en una necessitat bàsica del nostre dia a dia. Depenem de les connexions per treballar, comunicar-nos, socialitzar i, fins i tot, pagar el cafè de mig matí.
Quan ens trobem fora de casa i no tenim dades – o no les volem gastar –, les xarxes Wi-Fi d’aeroports, biblioteques, hotels o cafeteries són una solució molt útil, còmoda i accessible. Però perillosa.
La comoditat d’utilitzar una xarxa Wi-Fi pública implica assumir uns riscos que poden comprometre la nostra seguretat i privacitat.
Coneix alguns dels riscos associats a les xarxes Wi-Fi públiques
1. Atacs Man-in-the-Middle (MitM)
Un dels riscos més comuns de les xarxes Wi-Fi públiques és l’atac Man-in-the-Middle o també conegut com a atac de l’intermediari. En aquesta mena d’atac, els ciberdelinqüents intercepten la comunicació i tenen la capacitat de llegir, inserir o modificar a la seva voluntat els missatges, com ara contrasenyes, informació bancària, correus electrònics, etc. sense que l’usuari se n’adoni.
Un exemple real d’un atac MitM va ser l’estafa cibernètica que va patir un treballador d’Osca quan va realitzar transferència de 38.000 euros per pagar unes factures de l’empresa i el ciberdelinqüent va modificar-li els números de compte.
Et pot interessar: Detectan en Huesca otra estafa por internet que desvía pagos entre clientes y empresas
2. Xarxes Wi-Fi falses
Els hackers poden crear xarxes Wi-Fi falses utilitzant noms similars a les xarxes legítimes. Per exemple, aprofiten la xarxa pública de la biblioteca, posem per cas “biblioteca_wi-fi” i en creen una de similar que es diu “biblioteca_xarxa_wi-fi”. Com que l’usuari no sap quina és la correcta, els ciberdelinqüents aprofiten per monitorar i robar la informació que s’envia a través de la xarxa falsa.
Et pot interessar: Detenido por utilizar una red WiFi gemela en los aeropuertos para robar datos de viajeros
3. Programari maliciós
Les xarxes Wi-Fi públiques poden ser un canal per a la distribució de programari mailiciós o malware. Es pot instal·lar al teu mòbil i robar informació, danyar arxius i espiar les teves activitats.
Quines mesures de seguretat pots utilitzar per protegir la teva informació personal?
És crucial ser conscient d’aquests perills i prendre mesures proactives per a protegir la teva informació personal.
El consell més directe: no utilitzis cap xarxa Wi-Fi pública si no és imprescindible.
En cas que sigui, inevitable, segueix els següents passos:
1. Utilitza una VPN
Una VPN és una xarxa privada virtual que instal·les al telèfon. És una eina que augmenta el grau d’anonimat i és una de les maneres més efectives de protegir la teva privacitat. Les VPN xifren les dades i les canalitzen a través d’un servidor segur, fent molt més difícil que els hackers interceptin la teva informació.
2. Activa la protecció del teu dispositiu
Assegura’t que el teu dispositiu tingui un tallafoc (Firewall) actiu i que el teu programari antivirus estigui actualitzat per a prevenir accessos no autoritzats i detectar possibles amenaces.
3. Utilitza llocs web amb HTTPS
Quan naveguis per llocs web mentre estiguis connectat a una xarxa Wi-Fi pública, assegura’t que els llocs utilitzin HTTPS. Això proporciona un nivell addicional de xifratge a les dades que envies i reps.
4. Evita l’ús d’aplicació bancàries i altra informació confidencial
Sempre que sigui possible, mentre estiguis connectat a una xarxa Wi-Fi pública, evita realitzar transaccions bancàries, compres en línia o qualsevol activitat que impliqui l’intercanvi d’informació sensible, com ara telèfons, adreces i detalles financers a través de correus electrònics o missatges.
5. Connecta’t només a xarxes conegudes
Abans de connectar-te a una xarxa Wi-Fi pública, verifica que sigui legítima. Evita connectar-te a xarxes que no reconeguis i assegura’t que són les xarxes legítimes confirmant-ne el nom exacte.
6. Desactiva la connexió automàtica
Configura el teu dispositiu perquè no es connecti automàticament a xarxes Wi-Fi disponibles. D’aquesta manera, tindràs control sobre quan i on et connectes.
7. Utilitza el doble factor d’autenticació
Activa l’autenticació de dos factors en els teus comptes en línia. Això afegeix una capa addicional de seguretat, ja que requerirà una verificació addicional abans de permetre l’accés als teus comptes.
Si t’agradaria protegir-te millor, et pot interessar: Ciberseguretat: 9 consells per a protegir les teves dades en l’era digital
La pròxima vegada que et connectis a una xarxa Wi-Fi pública, recorda els riscos i assegura’t de seguir aquests consells per navegar amb tranquil·litat sense por que t’escurin les butxaques.