BLOG

Llegeix els últims
articles

Ciberseguretat: 9 consells per a protegir les teves dades en l’era digital
Portada_Ciberseguridad 9 consejos para proteger tus datos en la era digital

La ciberseguretat és un camp en constant evolució. Les noves eines tecnològiques busquen simplificar les nostres vides, però alhora també ens exposen a noves amenaces i vulnerabilitats.

Actualment, gairebé la meitat de les connexions d’Internet provenen de bots, i els atacs informàtics cada vegada són més sofisticats i difícils de detectar. Per aquest motiu, els professionals de la ciberseguretat han de mantenir-se al dia per anticipar-se a les tàctiques dels ciberdelinqüents i protegir les dades personals.

Quins són els canals més habituals dels ciberatacs?

Els ciberatacs poden originar-se en qualsevol dispositiu, aplicació o document, i és important estar alerta i identificar les següents situacions de risc:  

  • Clicar un enllaç o una imatge que prové de fonts desconegudes, com correus electrònics, xarxes socials o llocs web no oficials, pot obrir la porta a ciberatacants.
  • La descàrrega d’arxius que provenen de correus electrònics, finestres emergents (pop-ups) i anuncis publicitaris (banners) també pot suposar una entrada de virus i amenaces.
  • Tenir el dispositiu o les aplicacions sense actualitzar comporta un gran perill, ja que els ciberdelinqüents poden aprofitar les vulnerabilitats més conegudes per entrar als mòbils, ordinadors i altres dispositius.

Et pot interessar: Coneix 5 formes de phishing i com has de combatre-les

Et donem 9 consells per a protegir les teves dades d’un ciberatac

Encara que ens sembli improbable, tots i totes podem ser víctimes d’un atac informàtic.

Compartim amb tu un recull de consells que has de seguir per a millorar la seguretat:

1. Configurar l’autenticació en dos passos

L’autenticació en dos passos proporciona una capa de seguretat extra als teus comptes. Necessita un segon dispositiu, com un SMS, correu electrònic o aplicació externa per confirmar la teva identitat quan accedeixes al compte.

D’aquesta manera, si un ciberdelinqüent endevina la teva contrasenya, es trobarà amb un obstacle addicional per accedir al teu compte.

2. Crea contrasenyes difícils i úniques

Evita contrasenyes senzilles com el ‘12345’, i opta per crear contrasenyes complexes i diferents per a cada compte.

Algunes de les recomanacions inclouen l’ús de 10 a 15 caràcters alfanumèrics i símbols, canviar les teves contrasenyes cada tres mesos i utilitzar eines per generar-ne de noves.

Et pot interessar: Com crear una contrasenya segura?

3. Fes còpies de seguretat periòdiques

Moltes vegades, a més de robar-les, els ciberdelinqüents busquen eliminar o esborrar les teves dades. És per això que les còpies de seguretat poden ajudar-te a mantenir la teva informació segura i recuperar-la en cas d’atac.

4. Actualitza el sistema i les aplicacions

Actualitza regularment el sistema operatiu i les aplicacions. Les actualitzacions solucionen problemes de seguretat i ignorar-les pot exposar les teves dades a vulnerabilitats i als ciberdelinqüents. També és recomanable eliminar els navegadors web que ja no reben actualitzacions compatibles amb el teu dispositiu, ja que poden ser perillosos.

5. Vigila les descàrregues i els arxius fraudulents

Evita descarregar arxius de pàgines web desconegudes, ja que poden contenir virus o altres amenaces per al teu dispositiu. És important que tant les aplicacions com els arxius siguin de web oficials o fonts segures.

6. Revisa on cliques i evita correus electrònics sospitosos

Si reps un correu sospitós, elimina’l immediatament. Hi ha indicis que et poden fer sospitar com, per exemple, errors de redacció o desconèixer la persona que te l’envia.

Si, per alguna raó, accedeixes al correu i et redirigeix a una pàgina web, assegura’t que és autèntica abans d’introduir cap dada personal.

7. Apaga els dispositius intel·ligents quan tinguis reunions confidencials

Els assistents intel·ligents com Alexa o Siri acostumen a escoltar les converses. En cas de reunions o trucades confidencials, es recomana desconnectar-los o apagar-los, ja que poden manipular-se.

8. Utilitza targetes de crèdit virtuals

Si compres per Internet, és recomanable disposar d’una targeta recarregable només per aquesta mena de compres. D’aquesta manera, evitaràs que cap ciberdelinqüent accedeixi a la totalitat dels diners de la targeta.

9. Vigila les xarxes Wi-Fi i desactiva la geolocalització

Les xarxes de Wi-Figratuïtes no sempre són segures i poden ser utilitzades per robar-te les dades. Si t’has de connectar a una xarxa oberta, evita accedir a dades sensibles com correus electrònics, dades bancàries, etc.

També és recomanable desactivar totes aquelles opcions que puguin indicar la teva localització com ara el Bluetooth, la geolocalització o la connexió a Internet. Tingues en compte que aplicacions com Google Maps emmagatzemen dades sobre la teva ubicació, saben si vas a fer un cafè o estàs comprant el pa i aquesta informació és molt llaminera per als ciberdelinqüents.

Com has vist en aquests exemples, els ciberdelinqüents no només ataquen a grans empreses, sinó també a persones a títol individual. És per això que cal prendre consciència dels riscos i posar en pràctica bons hàbits per mantenir els comptes i dispositius segurs.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.