T’has preguntat alguna vegada si el teu salari és just comparat amb la resta de les persones treballadores de la teva empresa?
En ple segle XXI on l’equitat i la transparència són valors fonamentals, el registre retributiu s’ha convertit en una eina essencial per assegurar la igualtat salarial entre homes i dones. En aquest article, t’expliquem què és el registre retributiu i com pot implementar-se a la teva empresa.
Què és el registre retributiu?
El registre retributiu és un document que recull els valors mitjans dels salaris de tota la plantilla, desagregats per sexe i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d’igual valor. Inclou informació sobre el salari base, els complements salarials i les percepcions extrasalarials.
Quines empreses estan obligades a portar un registre retributiu?
D’acord amb el que estableix l’article 28.2 de l’Estatut dels Treballadors, totes les empreses tenen l’obligació de comptar amb un registre retributiu de tota la seva plantilla, inclòs el personal directiu i els alts càrrecs. Aquest registre té per objecte garantir la transparència en la configuració de les percepcions, de manera fidel i actualitzada, i un adequat accés a la informació retributiva de les empreses, independentment de la seva grandària, mitjançant l’elaboració documentada de les dades mitjanes i desglossades.
Real Decreto 902/2020, de 13 de octubre, de igualdad retributiva entre mujeres y hombres.
Per què és important el registre retributiu?
- Transparència salarial: Proporciona una visió clara de les retribucions i permet detectar desigualtats salarials.
- Compliment legal: En molts països, el registre retributiu és una exigència legal. A Espanya, el Reial Decret 902/2020 sobre Igualtat retributiva obliga les empreses a tenir aquest registre.
- Promoció de la igualtat de gènere: Ajuda a promoure la igualtat de gènere perquè tots – homes i dones – tinguin una compensació justa pel seu treball.
- Millora de la reputació corporativa: Les empreses solen ser vistes de manera més positiva per les persones treballadores, clientela i inversors.
Components del registre retributiu
El registre retributiu ha de contenir els valors mitjans de la següent informació, desglossats per sexe:
- Salari base: La quantitat fixa que rep una persona per la seva feina.
- Complements salarials: Pagaments addicionals segons el rendiment, l’antiguitat, la perillositat del lloc de treball, entre altres.
- Percepcions extrasalarials: Beneficis no monetaris com ara assegurances, dietes, transport, etc.
Tipus de retribució a l’empresa
1 | Retribució fixa o salari base
La retribució fixa es determina pel càrrec i les funcions que la persona ocupa en el lloc de treball. No depèn de variables com el compliment d’objectius empresarials. Està alineada amb el conveni col·lectiu corresponent.
Per exemple, en un hospital, el personal d’infermeria té un salari base determinat pel conveni col·lectiu de salut, independentment del seu rendiment.
2 | Retribució variable
La retribució variable o per objectius és la quantitat addicional acordada en funció dels resultats o compliment d’objectius. Poden ser primes de producció, bons o incentius i, normalment, s’apliquen a càrrecs comercials o de direcció. Per exemple, una persona encarregada de vendre automòbils pot rebre comissions addicionals segons la quantitat de vehicles que vengui al mes.
3 | Retribució flexible
La retribució flexible permet destinar part del salari fix a productes i serveis específics com ara dietes, guarderies, transport, etc. Són despeses exemptes d’IRPF i suposen un estalvi significatiu que maximitza el salari net anual.
Per exemple, una persona que treballa en una multinacional pot optar per rebre part del seu salari en forma de vals de menjar i transport per a maximitzar el seu ingrés net. Aquest sistema és una manera eficient d’augmentar el poder adquisitiu del personal de l’empresa, sense incrementar les despeses de l’organització.
4 | Compensació extrasalarial
Les compensacions extrasalarials són pagaments per a compensar les despeses derivades de l’activitat laboral com les dietes i les despeses de viatge.
Com implementar el registre retributiu a la teva empresa?
- Reuneix totes les dades salarials de la teva plantilla desglossades per gènere i per categories professionals.
- Analitza les dades per a identificar qualsevol disparitat salarial. És important considerar factors com l’experiència, la formació i les responsabilitats del lloc.
- Adopta mesures per corregir les desigualtats injustificades que identifiquis.
- Revisa i actualitza regularment el registre per assegurar que reflecteixi fidelment la situació actual de l’empresa.
- Informa el personal treballador i a la seva representació legal sobre l’existència del registre retributiu i els objectius de la seva implementació.
Diferència entre la política salarial vs. el registre retributiu
La política salarial inclou tota l’empresa i estableix les normes per a distribuir compensacions, considerant habilitats, responsabilitats, mèrits, eficàcia i formació. El sistema retributiu d’una empresa implementa aquesta política de manera pràctica i pot variar segons el lloc i circumstàncies particulars de cada persona treballadora.
Sis avantatges de tenir un sistema retributiu ben definit
- Remuneres a cada persona segons la seva aportació per aconseguir els objectius de l’empresa.
- Assegures una remuneració justa i proporcional entre els diferents nivells salarials.
- Mantens controlats els nivells de costos.
- Garanteixes que la remuneració es correspongui amb el nivell de vida de cada persona empleada.
- Evites discrepàncies internes sobre les polítiques salarials.
- Retens el talent i atreus persones qualificades.
En resum, un registre retributiu ben definit optimitzarà costos, millorarà la retenció i atracció de talent, i fomentarà la productivitat de la plantilla.
A ON4 podem ajudar-te a complir amb la normativa d’igualtat i aconseguir un millor funcionament de la teva organització. Qui no treballa millor sabent que cobra allò que és just?