BLOG

Llegeix els últims
articles

Com evitar que Meta utilitzi les teves dades per entrenar la IA?
Portada - Com evitar que Meta utilitzi les teves dades per entrenar la seva IA

Meta, l’empresa que engloba Facebook, Instagram i WhatsApp, ha anunciat que entrenarà la seva eina d’intel·ligència artificial, Meta AI, amb la informació personal dels usuaris. Sense dubte, una notícia ha generat molta preocupació, ja que més del 77% dels usuaris d’Internet, uns 3.590 milions de persones, són actius en almenys una plataforma de Meta.

Ara bé, tot i que costa una mica de trobar, Meta té una opció perquè puguis oposar-te al fet que s’utilitzin les teves dades per entrenar la IA i nosaltres et mostrem com fer-ho.

Quines dades es volen utilitzar per Meta AI?

Meta pretén recopilar tota la informació que has compartit en qualsevol de les seves aplicacions i productes per entrenar la seva IA, com ara:

 • Publicacions i comentaris
 • Fotos i peus de foto
 • Els missatges que li envies a la IA

Totes aquestes dades s’utilitzaran per millorar els algorismes d’IA, permetent a Meta oferir experiències personalitzades, anuncis més dirigits i millorar els seus productes i serveis. Segons Meta, no s’utilitzarà el contingut dels teus missatges privats amb amics i familiars per entrenar la IA.

Quines són les principals preocupacions dels usuaris?

L’ús de dades personals per entrenar les noves eines d’IA no és nou, però l’abast de Meta ha aixecat banderes vermelles. Les principals preocupacions inclouen:

 1. Privadesa de les dades: Hi ha el risc que informació delicada pugui ser accessible o utilitzada de manera inapropiada.
 2. Seguretat: Amb més dades recopilades i emmagatzemades, augmenta la possibilitat de bretxes de seguretat.
 3. Consentiment: Molts usuaris no són conscients de fins a quin punt s’utilitzen les seves dades ni han donat el seu consentiment explícit.

Com evitar que Meta utilitzi les teves dades?

Per als usuaris de Meta als EUA, no hi ha manera d’evitar que la IA de Meta aprengui de les teves publicacions en les xarxes socials, ja que no hi ha lleis de privacitat específiques per a això. Per tant, l’única opció de no participar en aquesta estratègia de Meta seria configurar el compte com a privat.

En el cas d’Europa, encara no està tot perdut: existeix una forma perquè no s’utilitzin les teves dades. A través d’un formulari, pots denegar el teu consentiment, encara que això no garanteix que la teva cara no sigui utilitzada per la IA, ja que, si apareixes a les imatges o textos d’altres usuaris que no enviïn el formulari, Meta podrà utilitzar la informació per entrenar la seva IA.

Com evitar que Meta utilitzi les teves dades per entrenar la IA: FACEBOOK

 1. Prem la icona ≡ del menú.
 2. Selecciona “configuració i privacitat” > “configuració”.
 3. Llisca fins a “normes comunitàries i polítiques legals”.
 4. Entra en “política de privacitat”.
 5. Prem sobre l’enllaç “dret a oposar-te”.
 6. Emplena el formulari i denega l’autorització perquè Meta utilitzi les teves dades per entrenar la IA.
IA - Meta Facebook

Com evitar que Meta utilitzi les teves dades per entrenar la IA: INSTAGRAM

 1. Ves al teu perfil.
 2. Toca la icona ≡ del menú i entra en la configuració.
 3. Ves a l’apartat “més informació i ajuda” i clica a “Informació”.
 4. Selecciona l’opció “política de privacitat”.
 5. En el primer missatge que apareix en pantalla, prem sobre l’enllaç “dret a oposar-te”.
 6. Emplena el formulari i denega l’autorització perquè Meta utilitzi les teves dades per entrenar la IA.
IA - Meta Instagram

Als apartats de com t’afecta el tractament d’aquestes dades, has d’omplir-los amb aquest text o similar:

“No vull que la informació del meu compte s’utilitzi per a entrenar la IA de Meta en considerar-ho una falta de privacitat de les meves dades. A més, vulnera l’article 18 de la Constitució Espanyola del dret a la intimitat personal i a la pròpia imatge.”

Després d’omplir els formularis, tant a Facebook com a Instagram, t’arribarà un codi per confirmar el correu electrònic i poder enviar la teva sol·licitud.

Com a novetat, recentment ha sortit una altra notícia que informa que Meta ha paralitzat el projecte d’entrenar la IA amb publicacions de Facebook i Instagram a Europa. Tot i que aquests grans monstres sempre troben la via per aconseguir els seus objectius i, per si de cas, hem d’estar preparats.

Ja veus que no necessitaràs ni 5 minuts per protegir les teves dades personals. Val la pena fer-ho, no creus?

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.