Cada vegada has de gestionar més contrasenyes en el teu dia a dia, oi?
Però, a vegades, la pressa no és la millor consellera i escriure “qualsevol cosa” de contrasenya pot comprometre la teva seguretat.
Segons l’informe que ha publicat Nordpass, una plataforma experta en ciberseguretat, 12345 és la contrasenya més utilitzada a Espanya. I “hola”, “princesa”, “password”, “qwerty” o “mierda” estarien dins del rànquing de les 50 més emprades.
Aquesta llista s’ha publicat per conscienciar els usuaris sobre ciberseguretat. I és que els hackers poden desxifrar el 90% de les contrasenyes més populars en, literalment, un segon.
Per això, t’expliquem les claus que has de tenir en compte per a mantenir la teva informació protegida sota una contrasenya segura.
Per què has de protegir la teva informació?
És imprescindible prendre consciència sobre els riscos en l’àmbit digital. Perquè:
- Cada dia apareixen 100.000 nous llocs web maliciosos i 10.000 nous arxius disposats a atacar la nostra seguretat informàtica.
- Més del 80% de tots els ciberatacs notificats són atacs de phishing.
Et pot interessar: Coneix 5 formes de phishing i com has de combatre-les
I és que, aquest 2021, han hackejat Facebook i, fins i tot, la UAB ha sigut víctima d’un ciberatac, entre altres casos.
Però, si bé els atacs informàtics cada vegada són més freqüents i més complexes, pots minimitzar els riscos creant contrasenyes segures per protegir les teves dades.
3 consells per crear una contrasenya segura
Ben segur que, quan has creat una nova contrasenya, t’han aparegut algunes instruccions com incloure majúscules i minúscules, números i caràcters especials.
Ara bé, amb això no n’hi ha prou. Et compartim 3 consells perquè creïs contrasenyes segures:
1. Genera una contrasenya forta i difícil d’esbrinar.
Com ja hem comentat, perquè una contrasenya sigui forta no només ha de contenir majúscules, minúscules, números i símbols.
Una contrasenya segura ha de ser llarga, amb 12 caràcters com a mínim, segons Google. Però també ha de ser fàcil de recordar.
I oblida’t de contrasenyes amb el teu nom, ciutat, aniversaris o dates importants, codis postals o el nom de la teva mascota. Si ho sap un conegut o surt a les xarxes socials, per un ciberdelinqüent és bufar i fer ampolles.
Et deixem alguns exemples de contrasenyes extenses i fàcils de recordar: lletres de cançons, poemes, una seqüència de paraules significatives, una cita d’una pel·lícula, etc.
O si prefereixes una contrasenya totalment aleatòria, sempre pots utilitzar generadors com, per exemple, el generador de contrasenyes segures de LastPass.
2. Utilitza una contrasenya segura, única per cada compte.
Si una de les teves contrasenyes és desxifrada i fas servir la mateixa per a altres llocs web, tots els teus comptes estaran en risc.
L’objectiu: no donar mastegada tota la feina en cas d’un ciberatac.
I para compte! Tampoc serveix posar la mateixa i fer petites variacions. Com, per exemple, canviar un número al final: ConsultoriaON4$1 / ConsultoriaON4$2 / ConsultoriaON4$3, i així successivament.
3. Recorre a programes específics per a custodiar les teves contrasenyes.
Un altre error, molt comú, és guardar totes les contrasenyes al navegador. I és que si una persona entra al teu ordinador i accedeix a les contrasenyes del navegador, pot iniciar sessió en tots els comptes.
És per això que sempre recomanem custodiar les contrasenyes en programes específics com ara LastPass, Keeper, Dashlane o Password Boss, entre altres.
A ON4 comptem amb una formació especialitzada sobre l’eina LastPass. Es tracta d’un curs de 6 hores per 45 euros, 100% bonificable.
Et pot interessar: Formació ‘LastPass. Todas tus contraseñas en un sitio’
A aquestes recomanacions, normalment, s’hi afegeix la de canviar periòdicament les contrasenyes. Això, però, no és sinònim de seguretat i, fins i tot, pot ser contraproduent. Per què?
Perquè pensar una nova contrasenya ens fa mandra. Si ja ens recordem d’una i la canviem, per norma general, fem combinacions derivades de l’anterior – i ja hem dit que això no s’ha de fer si volem protegir-nos d’un ciberatac.
Ningú és immune a un atac informàtic, però pots reduir els riscos fent un bon ús de les tecnologies i seguint aquests consells per a mantenir protegida la teva informació.