BLOG

Llegeix els últims
articles

Què són les metadades?
Portada_Què són les metadades?

Havies sentit mai a parlar de les metadades o era un terme completament desconegut per a tu?

L’expressió metadada significa més enllà de les dades. En sentit etimològic, metadada vol dir «dades sobre dades», si bé també es poden definir com la informació amb què es descriuen les coses (productes, pel·lícules, persones, llibres, etc.) per assolir un objectiu determinat (vendre, informar, trucar per telèfon, identificar, etc.).

Les metadades són tota aquella informació secundària que ens dona més detalls de la informació principal que es troba en un arxiu, document o pàgina web. Aquests, poden crear-se de forma manual per facilitar el filtres de cerca, però amb l’aparició dels recursos digitals també poden generar-se automàticament.  

A més, sembla il·lògic però, a vegades, les metadades poden tenir més importància que les dades en sí.

Les metadades són a tot arreu. Spotify, YouTube, Google, Amazon, Wikipedia, Facebook, Pinterest, Twitter, etc. són serveis que, en bona part, funcionen gràcies a les metadades, que aglutinen de manera estructurada. Per exemple, les cançons a Spotify són descrites amb les propietats títol, autor, àlbum, data, etc.; els vídeos de YouTube amb les propietats títol, autor, nombre de visualitzacions, etc.

Un exemple molt clar d’on podem trobar metadades el tenim a les fotografies que es pengen a les xarxes socials i que s’han pres amb un mòbil o càmera digital. La informació principal és la imatge i, com a informació secundària, hi tenim l’hora en què s’ha capturat la imatge, el tipus de càmera o mòbil, la ubicació, etc.

Quines són les característiques de les metadades?

Les principals característiques de les metadades són:

  • Són paquets d’informació molt pràctics i estructurats que detallen el contingut, la qualitat i les característiques de les dades.
  • Són precises i, en molts casos, estan formades per paraules clau.
  • Serveixen per accedir a la informació de manera ràpida.
  • Es poden dividir en subcategories depenent del contingut.
  • Són molt utilitzades en les empreses i organitzacions quan necessiten treballar, gestionar i moure un gran volum d’informació.

Per què són importants les metadades?

Les metadades aporten molta informació que pot no veure’s a primer cop d’ull. Tornant a l’exemple anterior, imagina que pengem, a temps real, imatges de les vacances de Nadal que estem gaudint en família o publiquem que estem lluny de casa. Doncs, si no hem eliminat les metadades de la imatge o hem deixat la localització activada de la càmera, podria obtenir-se aquesta informació i fer-la servir per a finalitats delictives.

Però no tot és negatiu. Les metadades ben gestionades et poden ajudar a mantenir la informació ordenada en els teus sistemes i faciliten les cerques de contingut. Un exemple d’aquesta finalitat el trobem a les biblioteques. Quan anem a una biblioteca a buscar un llibre i no en sabem el nom, podem buscar-lo per altres criteris com el nom de l’autor, l’any d’edició o l’editorial.

Un altre avantatge de les metadades és que poden ajudar a la presa de decisions.

Quin és el cicle de vida de les metadades?

El cicle de vida de les metadades es divideix en tres etapes:

1. Creació: Quan es desenvolupen les dades.

2. Manipulació: Quan es canvien o es transformen certs aspectes.

3. Destrucció: Quan s’eliminen les dades quan ja no són d’utilitat.

Tot i que les metadades són molt més complexes, amb aquesta informació, ja pots tenir una primera noció de l’univers de les metadades per saber quin ús en pots fer i com gestionar-les millor.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.