BLOG

Llegeix els últims
articles

El protocol de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe. És obligatori per a les empreses?
Portada_El protocol de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe. És obligatori per a les empreses?

Més sovint del que voldríem, les notícies s’omplen amb titulars com aquests:

Garantir la seguretat en l’entorn laboral és clau per desenvolupar correctament la nostra feina. I les empreses són les responsables de garantir aquesta seguretat.

Com?

Amb un protocol de prevenció de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe en l’entorn laboral, obligatori per a totes les empreses.

A més, a partir d’aquest 7 de març, totes les empreses que tinguin entre 50 i 100 persones treballadores, han de tenir un Pla d’Igualtat, per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones en l’entorn laboral. Dins d’aquest Pla d’Igualtat, s’hi inclou el protocol contra l’assetjament.

T’expliquem tot el que has de saber.

Què és l’assetjament sexual i què és l’assetjament per raó de sexe?

L’assetjament sexual consisteixen qualsevol comportament d’índole sexual, verbal o físic, que atempti contra la dignitat d’una persona, especialment quan aquesta actitud crea un marc ofensiu, degradant i intimidatori per a la víctima, segons s’assenyala a l’article 7.1 de la Llei 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones.

D’altra banda, l’assetjament per raó de sexe fa referència a qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d’una persona per atemptar contra la seva dignitat i crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu, tal com indica l’article 7.2 de la Llei 3/2007.

Et pot interessar: Acoso sexual y acoso por razón de sexo en el ámbito laboral en España

Així mateix, parlem d’assetjament laboral quan es produeix qualsevol comportament hostil contra una persona treballadora, que li provoca problemes psicològics i professionals i perjudica l’ambient laboral.

Quines són les conseqüències de l’assetjament?

Absentisme laboral, disminució de la productivitat i la qualitat del treball, descens de la motivació, mal ambient de treball, ansietat, estrès, depressió… L’assetjament sexual laboral implica greus conseqüències per a la víctima, tant a la feina com a la vida personal.

Fins i tot, la imatge de la mateixa empresa pot veure’s afectada per no haver-ho evitat.

Què és un protocol de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe en l’entorn laboral?

“Les empreses han de promoure condicions de treball que evitin l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe i arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per a cursar les denúncies o reclamacions que formulin els qui n’hagin estat objecte”.

La Llei orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones

I aquí entra en joc el protocol de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe en l’entorn laboral. Es tracta d’un conjunt de mesures que contribueixen a mantenir uns entorns laborals lliures d’assetjament i discriminació il·lícita i, a garantir que, en cas d’assetjament, l’empresa disposa d’un protocol d’actuació i coneix els procediments adequats per gestionar el problema i corregir-lo.

És obligatori que les empreses disposin d’un protocol contra l’assetjament sexual o per raó de sexe?

Sí, totes les empreses han de comptar amb un protocol de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe , independentment del nombre de persones treballadores en plantilla.

A més, com ja hem comentat, aquest protocol ha d’incloure les mesures de prevenció de l’assetjament, les pautes per identificar una situació d’assetjament i quin procediment s’haurà de seguir, en cas que es produeixi.

Quines són les sancions per a les empreses que no disposin d’aquest protocol?

No comptar amb el protocol de prevenció de l’assetjament, pot comportar sancions econòmiques que varien en funció de la gravetat de la infracció. Segons la Llei d’Infraccions i Sancions, diferenciem entre:

  • Infraccions lleus, amb multes des de 7.501 fins a 30.000 euros.
  • Infraccions greus, amb multes des de 30.001 fins a 120.005 euros.
  • Infraccions molt greus, amb multes des de 120.006 fins a 225.018 euros.

Ara bé, això són només les sancions administratives. Si el cas arribés als tribunals, s’haurien de sumar les sancions imposades a l’empresa, si aquesta no disposa del protocol o aquest és ineficient, així com la possible indemnització per a la víctima.

Millor prevenir que curar

Quan les persones treballadores de les empreses disposen d’informació en aquestes matèries, és més difícil que es duguin a terme aquestes situacions. Per això, complir la llei i establir aquests protocols és essencial per a prevenir casos d’assetjament.

I això és el que destaquem: la prevenció.

Donar eines, formar i sensibilitzar tot l’equip d’una empresa és clau per evitar que l’assetjament es produeixi.

A ON4 disposem de formacions específiques sobre la prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe i sobre la igualtat en l’àmbit laboral.

Consulta el nou catàleg de cursos aquí.

A més, t’ajudem a elaborar una auditoria retributiva, per valorar els llocs de treball i desenvolupar un pla d’acció per corregir les possibles desigualtats salarials i complir amb la normativa dels Plans d’Igualtat.

Vols més informació?

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.