BLOG

Llegeix els últims
articles

6 claus per realitzar una videotrucada segura
Portada_6 claus per realitzar una videotrucada segura

A punt d’acabar l’any 2021, les videotrucades s’han convertit en una eina imprescindible. És una forma molt còmoda de comunicar-nos amb el nostre entorn des de qualsevol lloc, sigui per teletreballar, estudiar online o estar en contacte amb la família.

Ara bé, sabies que la teva privacitat es pot veure greument afectada si no utilitzes les eines digitals amb seguretat?

En una reunió virtual, sigui a través de Zoom, Skype, Jisti o Google Meet, entre moltes altres, t’exposes a molts riscos: des de perdre la teva privacitat a que, fins i tot, un tercer hi entri sense permís. I és que un cop acceptes les condicions d’ús de la plataforma, poden gravar-te les reunions i accedir als arxius que comparteixes per utilitzar-los amb males intencions.

A més a més, els ciberdelinqüents poden interrompre la sessió i fer-te passar una mala estona amb la difusió de vídeos pornogràfics o violents. Un exemple mediàtic va ser el cas d’un individu que va colar-se nu en una videotrucada d’una escola de Noruega. Aquesta mena d’interrupcions es coneixen com Zoombombing.

Com pots evitar un ciberatac durant una videotrucada?

A continuació, t’expliquem els 6 consells clau que has de tenir en compte perquè realitzis una videotrucada amb seguretat:

1. Activa la sala d’espera i bloqueja la reunió.

Pots impedir que una persona no autoritzada entri a la videotrucada. Com? L’administrador de la reunió pot afegir els participants en una sala d’espera prèvia i comprovar la identitat de cada persona abans de donar-li o denegar-li l’accés.

2. Utilitza una contrasenya per accedir a la reunió.

Una altra manera de limitar l’entrada de tercers és a través d’una contrasenya. És recomanable tenir activada aquesta opció, encara que l’aplicació no ho faci per defecte. Et recomanem que la contrasenya sigui complexa (alfanumèrica i amb caràcters). 

3. Apaga el vídeo i el micròfon.

Algunes funcions com la càmera o el micròfon s’activen per defecte. Deshabilita aquestes opcions i només encén-les quan sigui necessari per evitar compartir informació confidencial.

No serà la primera vegada que algú es deixa la càmera o el micròfon encès sense adonar-se’n. És el cas d’una noia que es va fer viral quan, enmig d’una videoconferència, per no perdre’s cap detall de la reunió, va anar al bany i va oblidar apagar la càmera del mòbil.

4. Descarrega el programari des de la pàgina web oficial.

Per tal de verificar l’accés a un espai segur, és important que descarreguis l’aplicació des de la font original i mantinguis actualitzat el software de la plataforma. 

Tal com recomana l’Instituto Nacional de Ciberseguridad, les aplicacions s’han d’actualitzar periòdicament. L’única manera de solucionar vulnerabilitats com el cas recent, per exemple, de la plataforma Moodle.

5. Coneix la política i la privacitat de l’eina.

Encara que la majoria de vegades no ho fem, abans d’utilitzar qualsevol aplicació per fer videotrucades, es recomana llegir la seva política de privacitat per saber quin tractament es farà de les nostres dades (cada proveïdor ho fa diferent). No acceptis les condicions d’ús de manera automàtica.

6. Assegura el xifratge de les comunicacions.

Per garantir la protecció de la informació compartida a través de videoconferències, cal comprovar que l’aplicació disposa d’un mecanisme de xifrat d’extrem a extrem. Així, és més difícil accedir a documents confidencials. 

A Internet s’han de prendre moltes precaucions de ciberseguretat. Una mala praxis en el teletreball, pot costar-te la feina o, en el millor dels casos, haver de donar moltes explicacions.

Així doncs, recorda: és important que controlis les videotrucades per protegir la teva privacitat, dignitat, i fins i tot, el teu lloc de treball.

Et pot interessar: Coneix 5 formes de phishing i com has de combatre-les

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.