BLOG

Llegeix els últims
articles

Fake news: Què són i com detectar-les?
Portada_Fake News

Encara que les fake news han existit sempre, vivim en un moment en què són el nostre pa de cada dia.

Aquesta sobre informació, infodèmia o infoxicació, provocada per la sobrecàrrega d’informació que rebem a través de les xarxes socials i les noves tecnologies, fa evident la necessitat de mirar dos cops cada notícia abans de compartir-la.

T’expliquem 6 claus per detectar les fake news i combatre aquesta infoxicació (o, al menys, intentar-ho).

Però, primer anem pels conceptes.

Què són les fake news?

Les fake news, notícies falses o enganyoses, són una classe de contingut en format notícia que es pot difondre a través de la premsa escrita, la ràdio, la televisió i les xarxes socials, i que busca enganyar el lector i desinformar-lo.

Per què són perilloses les fake news?

Per norma general, les fake news criden l’atenció dels lectors. Per què?

Perquè tenen protagonistes públics, són notícies polèmiques, controvertides i amb fets sorprenents.

És per això que es fan virals tan ràpidament.

I, què passa si es difonen notícies falses?

Les conseqüències de difondre fake news poden ser molt greus: des de difamació i destrucció de la reputació d’una persona, fins a influir en l’opinió pública.

6 claus per detectar les fake news

Si estem constantment rebent informació de tot arreu, com saber quina és certa i quina és falsa?

Hi ha un estudi de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) on s’afirma que hi ha un 86% de la població que es creu les fake news i, per tant, el nostre deure és combatre-les.

Detectar les fake news és bastant fàcil, només necessitem una mica de sentit comú per aprendre a separar el gra de la palla.

Quines són les comprovacions que has de fer abans de creure’t i compartir una notícia falsa?

1. La font de la notícia.

Comprova sempre la font i els autors de la notícia. Si aquests signen amb el nom i cognoms o amb pseudònim, busca si tenen perfil en les xarxes socials i si han publicat altres notícies.

2. El titular.

Les fake news es caracteritzen pels seus titulars cridaners que només volen captar l’atenció del lector amb un fet sorprenent i crear hype. – Aquests titulars també són coneguts com a clickbait. – Mira més enllà, no et quedis només amb el titular.

Clica en el contingut i comprova on et porta. Si és una notícia falsa et durà a una pàgina no oficial, o a una altra notícia amb un altre titular.

3. La cronologia.

Comprova la data de publicació de la notícia, pot estar alterada i ser de fa anys. També hi ha certs moments en què les fake news són més habituals com, per exemple, en temps d’eleccions polítiques, per atacar els oponents.

4. L’URL.

Dona una ullada a l’URL de la pàgina web de la notícia i comprova que és un URL amigable (sense codis estranys), que és una web segura (https), que té una pàgina de política de privacitat i una d’avís legal.

Per exemple, si la URL és www.on4.cat.org, és falsa, doncs ha de ser www.on4.es o www.on4.cat

5. La difusió en altres mitjans.

Comprova que la notícia surt a altres mitjans de comunicació. Si se n’ha fet ressò i es repeteix en altres mitjans i portals de notícies, és més probable que sigui certa.

6. Les irregularitats.

Per últim, fes una revisió ràpida per detectar faltes ortogràfiques, errors en el text, imatges retocades, de mala qualitat o inversemblants, o qualsevol detall que et faci desconfiar del contingut de la notícia.

Sembla que són molts aspectes a tenir en compte, però es reconeixen fàcilment. Només cal parar una mica d’atenció.

A més, algunes xarxes socials com Facebook o Google, han habilitat el botó de «Fact Checking» per a que els usuaris verifiquin la informació.

Així que, recorda: abans de compartir una notícia, confirma que respon als principis de credibilitat, veracitat i objectivitat.

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.