BLOG

Llegeix els últims
articles

Com protegir els menors del contingut adult a internet? Parlem sobre la verificació d’edat
Portada - Com protegir els menors del contingut adult a internet? Parlem sobre la verificació d’edat

Sabies que cada cop els menors d’edat accedeixen més aviat a contingut no adequat per a la seva edat?

Així ho afirmen nombrosos estudis que assenyalen l’accés a contingut pornogràfic en una franja d’edat d’entre els 9 i 11 anys davant la manca de controls.

Què diu la llei actualment?

Si bé la Llei de Comunicació Audiovisual assenyala que els proveïdors de serveis han d’establir i operar sistemes de verificació d’edat per als continguts que puguin perjudicar el desenvolupament físic, mental o moral dels menors, el cert és que en la pràctica s’ha optat en molts casos per una simple “casella de verificació de majoria d’edat”. Aquest fet provoca:

  • D’una banda, la impossibilitat de comprovació de l’edat real de l’usuari.
  • I, d’altra, l’accés indegut per part dels menors d’edat a continguts no adequats.

Quina és la possible solució?

Davant aquesta situació, l’AEPD (Agencia Española de Protección de Datos) ha ideat un sistema de verificació d’edat que protegeixi els usuaris menors alhora que es garanteixi l’accés lliure i universal a internet, tal com assenyala la LOPDGDD.

Els principals requisits que ha de complir la implementació d’un sistema de verificació són els següents:

  • Garantir que no es produirà la identificació del menor, ni tan sols la publicitat d’aquesta condició, així com que tampoc existirà un seguiment, localització o perfilat dels usuaris.
  • La identitat de la persona autoritzada a l’accés del contingut també ha de ser anònima per al prestador de serveis.
  • No pot haver una catalogació extensiva de “continguts inadequats”, sinó que ha de ser limitada i exigir-se només la verificació d’edat per a aquests, per tal de garantir el lliure accés a tota la resta d’informació.
  • El sistema de verificació d’edat ha de garantir l’exercici de la potestat parental.

Com funciona aquest sistema de verificació d’edat?

Aquest sistema funcionarà bàsicament amb dues aplicacions de treball: la que es creï per tal de verificar la identitat de forma fiable (mitjançant DNI electrònic, certificat digital, etc.) i l’aplicació que allotgi els continguts als quals es vol accedir (joc online, xarxa social, pàgina web, etc.)

Un cop l’usuari intenti accedir a qualsevol dels recursos mencionats i catalogats com a contingut inadequat per a menors, l’app de verificació de l’edat li proporcionarà un codi QR, per exemple, per tal que es pugui enllaçar amb la pàgina o al servei al qual es pretengui accedir. D’aquesta manera, el contingut només es mostrarà a qui hagi obtingut la condició de “persona autoritzada”.

El funcionament de l’app de verificació, que ha obtingut la identificació fefaent de l’usuari, ha d’impedir, mitjançant la corresponent encriptació, que aquesta sigui visible per part del proveïdor de serveis o de terceres entitats. Ni tant sols es facilitarà l’edat o la data de naixement efectiva, sinó només la condició de persona autoritzada o no autoritzada.

El fet, però, d’haver estat etiquetat com a “persona no autoritzada” per accedir al servei no sempre ha d’implicar que sigui un menor, sinó que pot ser que sigui algú que no tingui instal·lada aquesta aplicació, que no s’hagi volgut autentificar, etc.

Qui crearà l’aplicació de verificació d’edat?

Segons les FAQ de l’AEPD, la FNMT (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre), com a entitat que pot acreditar la identificació de les persones, s’ha compromès a crear una aplicació que funcioni amb aquest esquema proposat per l’AEPD. No obstant això, també es menciona que pot ser creat per entitats privades i que ha de garantir la seva transparència i auditoria.

Aquest sistema de verificació d’edat substitueix el control parental?

Aquesta mesura en cap cas hauria de substituir el control parental, sinó que és un complement per verificar que l’accés a continguts es realitza d’acord amb l’edat amb que han estat classificats. En canvi, el control parental permetria utilitzar altres paràmetres com, per exemple, l’horari de connexió de les apps, bloqueig de trucades a números desconeguts, control de la geolocalització, etc.

Ara que ja ho saps, pots explicar-ho als més menuts. Protegir els menors és responsabilitat de tots!

Enllaços d’interès:

Categories

Cerca

Últims post

Tags

Notícies d'interès

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal

Sense correu brossa, notificacions només d’actualitzacions.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L.

Finalitat: Enviar-li informació sobre els productes i serveis oferts que puguin ser del seu interès, així com, informar-li d’aquells esdeveniments en els que ON4 SERVICIOS Y FORMACIÓN, S.L. participa u organitza.

Legitimació: per consentiment de l'interessat

Termini de conservació: el legalment establert d'acord amb la finalitat per la qual han estat recollides les dades

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com es detalla a la informació addicional.

Ubicació: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en els apartats POLÍTICA DE PRIVACITAT i AVÍS LEGAL situats en aquesta mateixa web.